Werkwijze van Tuinontwerp tot Tuinaanleg.
terug

Werkwijze van Tuinontwerp tot Tuinaanleg.

1 januari 2022

Stap 1

De Tuintafelsessie (duurt 1 dag)

Eerst gaan we naar jouw tuintafel of keukentafel. Na een tijdje praten en uitwisselen van gedachten, krijg jij er een gevoel bij en ik ook.

We lopen samen de tuin door en bekijken wat uitzichten vanuit het huis. Hoe is de omgeving? De architectuur van het huis. Van alles komt zo voorbij. Heb je zelf al ideeën? Of misschien weet je het nog helemaal niet.

Vaak begint het heel praktisch. Zoals waar zet je je fiets neer? Of waar loop je het makkelijkst naar de afval containers? Wat vindt je mooi aan de plek waar je woont?

We laten het even een paar dagen bezinken en ik nodig je dan uit om aan mijn tuintafel te komen zitten. Daar begint de tuintafelsessie. Het is een proces van schetsen en proberen. Het leuke is, je kan op deze tuintafelsessie dag gewoon meekijken!Meestal spreken we om 13:00 uur af. Dan kom je langs om mee te kijken. (Live aan tafel of -online via Google Meet)

Als het een eenvoudige kleine tuin is, dan is er na de tuintafelsessie al niet veel meer uit te werken. Maar is het een grote tuin of een tuin met veel complexiteit dan is er na de tuintafelsessie nog een vervolg nodig. We bespreken dat van tevoren.

Aan het einde van de dag krijg je het resultaat van de tuintafelsessie per email. Het is een concept tuinontwerp op schaal. Je ontvangt nu ook een factuur van € 800,-

De tuintafelsessie heeft ons geleerd hoe je de tuin graag zou willen. In die fase moet je niet te veel aan geld of uitvoerbaarheid denken. Maar uiteindelijk kunnen we er niet omheen.

Want nu wil je toch ook graag weten wat de tuinaanleg gaat kosten. We weten in dit stadium niet alle details maar een globale kostenschatting is er op basis van voorgaande projecten wel te maken.

Stap 2

Het budget bepalen.

Het budget bepalen is belangrijk want zo weten we dat we naar iets toewerken wat ook werkelijk gaat gebeuren.
Deze kostenraming komt uiterlijk 3 dagen na de tuintafelsessie.

Stap 3

Uitwerken van het plan

Nu je een tijdje naar het eerste concept tuinontwerp hebt gekeken en nu er een kostenschatting is gekomen, roept dat ook weer nieuwe vragen op. Dat heeft even tijd en aandacht nodig. We maken een belafspraak om dat allemaal nog eens door te nemen. Daarna kan ik een definitief tuinontwerp maken en alle materialen erbij zoeken die nodig zijn.
Zelf heb ik een selectie van materialen waarmee ik graag werk. Van die materialen weet ik alles en durf ik op te vertrouwen.
Deze materialen beschouw ik als typische Bladgoud materialen. Je vindt ze niet in elke tuin op iedere hoek van de straat. Nee, ze zijn eerder zeldzaam te zien en van hoge kwaliteit.

Het beplantingsplan


Zo gaat het ook met de planten. De Bladgoud plantencollectie is ontstaan uit 30 jaar lang toepassen van planten. (Tel daar nu de moderne invloed van Rosa bij op.) Van die planten weet ik dat ze doen wat ik van ze verwacht en geef ik 1 jaar garantie. Het opstellen van een beplantingsplan is een waardevolle toevoeging op het tuinontwerp. Een lijst met namen die op een tekening terug zijn te vinden en van elke plant is er een foto en omschrijving.

In deze video zie je de workflow achter de schermen van Bladgoud tuinen. Het geeft een goed beeld van het tuinontwerp proces:

De Tuinaanleg

Alles over de tuin nu helder en er is een orderbevestiging met daarop de afgesproken prijs voor de tuinaanleg en een planning voor de uitvoering.
Bladgoud doet het niet alleen. Onze partner hoveniers en andere vakmensen staan klaar om de tuin aan te leggen.


Dan is er nog de Schaduwlounge en andere nog een reeks unieke Bladgoud toevoegingen die uit eigen werkplaats komen. Daarvoor zul je mij ook weer in je tuin zien.

En natuurlijk doen Rosa en ik de beplantings ook zelf. Hoe dan ook, we zijn er van het begin tot aan het eind.


Bladgoud-tuinen team:
Wilco Boksebeld (Eigenaar, Ontwerper en hovenier)
Annemarie Grijpma-Foran (Afspraken, planning en backoffice)
Rosa Boksebeld (Plantenspecialist)


Hoveniers:

Partner hoveniers en vakmensen doen de uitvoering. Het grondwerk, bestrating, vijvers, grasveld, noem het maar op. Daarnaast, komt een elektricien, lasser, Timmerman , tuinberegening er ook vaak aan te pas.

Stap 5

Genieten......

Nu hoef je nog maar één ding en dat is genieten van je tuin.
De natuur en de seizoenen doen het zware werk. Zelf moet je af en toe wat bijsturen.

Wat je precies moet doen aan je tuin, dat leg ik je nog uit.

En als je het nog wat makkelijker wilt dan spreken we af dat ik een paar keer paar jaar even langs kom. Dan bekijken we wat er gebeuren moet. En als je dan liever hebt dat een hovenier dat voor je doet, dan regel ik dat ook.
Maar je zult merken, dat het best leuk is om een klein beetje te werken in de tuin die naar je zin is.

Wil je aan de slag of heb je eerst even overleggen?

Stuur een whatsapp bericht of prik een datum voor de tuintafelsessie.

Werkgebied: Het maakt in principe niet uit waar je woont. We zijn heel erg geoefend in online werken. 

 

Tuintafelsessie Datumprikker Werkwijze