5 januari 2014
Verharding is vaak het duurste onderdeel van de tuinaanleg. Zeker als je het laat uitvoeren door vakmensen want er gaan veel uren in zitten. Vooral het grondverzet is heel arbeidsintensief. Er moet eerst zwarte grond uitgegraven worden en vaak ook afgevoerd worden. Vervolgens komt er dan weer geel zand / vulzand weer in en ook dat kost transport en arbeid. Transport voorkomen kan een besparing zijn, misschien kan je vrijgekomen grond in de tuin gebruiken.
Het leggen van tegels bijvoorbeeld kost meestal minder arbeid dan kleine klinkers leggen. Er zijn eenvoudigweg minder handelingen nodig om het te leggen. Hele dunne tegels moeten op een speciale ondergrond gelegd worden, ook dat is arbeidsintensief en de materiaalkosten zijn hoger. Extreem grote tegels moeten met apparatuur gelegd worden, dat maakt het soms duurder, maar kan ook besparend zijn. Voor grote oppervlakten is machinaal egaliseren en leggen een optie, maar in de particuliere tuin komt dat niet vaak voor.
Wat ook veel arbeidstijd kost is het op maat zagen, hakken, knippen van het verhardingsmateriaal. Je kunt daar in het tuinontwerp rekening mee houden en het te beperken.
Materiaalsoorten: Natuursteen is prachtig maar vaak wat duurder, en vaak dun, dus speciale ondergrond nodig. Keramische tegels ook prachtige kleuren en structuren, maar prijzig en een speciale ondergrond nodig. Gebakken stenen (uit klei vervaardigde steen) Heel mooi en gaat enorm lang mee (generaties lang) vaak wat duurder in de aanschaf en soms ook wat arbeidsintensiever om te verwerken. Beton klinkers/tegels zijn er een enorm veel soorten en maten, het gaat van heel goedkoop en eenvoudig naar hele mooie exclusieve duurzame materialen, het gaat lang mee, het is meestal maatvast en gemakkelijk te verwerken.
Conclusie:
Heb je een klein budget voor de verharding: Neem dikke beton tegels, beperkt transport van grond, maak het ontwerp zodanig dat er minimaal zaag en knipwerk is.