3 november 2015
De vliegenzwam werd vroeger door de rendierhouders in Lapland en Siberië gebruikt vanwege het op de geest inwerkende ingrediënt. Deze werd genuttigd door de Sjamanen van deze stammen, die de stof doorgaven via hun urine. Ritueel gekleed in rood/wit, gaven ze slokjes Amanita via hun blaas door aan hun stamgenoten. Heb ik ook maar ergens gelezen hoor. Dit zou trouwens best eens de oorsprong kunnen zijn van het verhaal van de kerstman.
Ze hebben dus geestverruimende eigenschappen, maar ik ben zonder paddo’s al ruimdenkend en heb ik van de nature al moeite om me te concentreren dus ik laat ze staan. Daarbij raken mijn kinderen al in extase alleen al als ze er één zien. Maar ook volwassen blijven geboeid. Op facebook zie ik elke herfst heel veel paddenstoelen foto’s langskomen. Meestal met een tekst erbij als: “Wat is de herfst toch mooi”. Of: “Lekker gewandeld in het bos”.
Maar het gaat hier volgens de oude Germanen wel om de vloek van Wodan, want uit het bloederige schuim uit de monden van zijn paarden, ontsproot de vliegenzwam. Wanneer ze eens per jaar woest door de bossen galoppeerden om aan een bende demonen te ontsnappen.
Ik vind zwammen zelf ook bijzonder, de lange ondergrondse schimmeldraden kunnen enorme circelvormige stelsels maken, de mysterieuze heksenkring. Er is een Honingzwam exemplaar bekend met een stelsel oppervlak van 5.6 vierkante km, dat is dat ook meteen het groots levende organisme op aarde. De Honingzwam is een parasiet en kan een volwassen boom ten gronde richten, maar veel bomen, een Beuk bijvoorbeeld, hebben juist baat bij zwammen en leven er mee samen, hun wortels versmelten met schimmeldraden en hebben zo een veel groter bereik om voedsel te vinden, andersom krijgt de zwam suikers terug van de boom. Dat noemt men in de biologie een symbiose. Wat een mooie romance. Zelfs de klank van dat
woord is al mooi.
Symbiose, de ultieme vorm van samenleven waar beide beter van worden, sterker nog ze kunnen niet zonder elkaar. Een soort langdradig huwelijk eigenlijk. (Maar dat klinkt dan weer minder romantisch)
©2015 Wilco Boksebeld
Afbeelding komt van: Door Onderwijsgek at nl.wikipedia, CC BY-SA 3.0 nl