De ultieme natuurtuin. natuurlijke tuin (Overijssel)
terug

De ultieme natuurtuin. natuurlijke tuin (Overijssel)

14 augustus 2015

Natuurtuin of natuurlijke tuin zijn er op verschillende niveau’s. Soms is het vooral een verwijzing naar de natuur of is er een klein deel van de tuin natuurlijk ingericht, bijvoorbeeld met een veldje met wilde bloemen of een kikkerpoel.  Maar in deze natuurlijke tuin is het echt helemaal doorgevoerd. Het gehele terrein van ca. 2 hectare is afgegraven. Dat wil zeggen dat alle zwarte aarde, de teeltlaag genoemd eraf is gehaald om de oorspronkelijke plantengroei terug te halen. Er zijn ook wel bepaalde soorten wilde planten bijgezaaid, maar er komt spontaan weer Heide op bijvoorbeeld.

De ligging van het terrein is laag, waardoor er gemakkelijk vijvers, vennen aan te leggen waren die haast altijd met water gevuld zijn. In de winter wordt deze natuurlijke tuin deels zo nat dat het niet overal meer bereikbaar is. De aantrekkingskracht op de natuur is enorm. Insecten, bijen, kikkers, salamanders zijn er vanzelfsprekend. Maar ook konijnen en hazen en reeën, en zelfs af toe een vos. Roofvogels komen langs, ganzen, ooievaar, reiger alles is vertegenwoordigd. Ook paddestoelen vindt je er, waaronder de eetbare reuzebovist.

Kortom een paradijs voor mens en dier.

Eén keer per jaar moeten alle velden kort gemaaid worden en het maaisel moet afgevoerd worden. Dit is nodig om de grond arm te houden, anders zou het ver-grassen. Af en toe wat snoeien of uitdunnen van houtige gewassen hoort er ook bij, maar dat is minimaal. Het maaien is door de grote oppervlakte nog wel een flinke klus. Het onderhoud is voor een deel ook reageren op wat er gebeurt, het staat minder vast dan bij een normale tuin.

Als ervaringsdeskundige is Bladgoud-tuinen terloops specialist geworden in het onderhouden van natuurlijke tuinen, natuurtuinen. Vraag gerust naar de mogelijkheden voor onderhoud.

De foto’s van deze natuurlijke tuin zijn rond half mei genomen.